Menu

Uitgelicht: elektrische auto wint steeds meer terrein in Europa, het ‘nieuwe caravannen’ ook

13-01-2023

Uitgelicht: elektrische auto wint steeds meer terrein in Europa, het ‘nieuwe caravannen’ ook

Met de TakeOff is kamperen met een elektrische auto allang geen utopie meer. Door zijn lage eigen gewicht, ultra lage luchtweerstandscoëfficiënt, en te verwaarlozen extra frontaal oppervlak van de combinatie met de TakeOff blijven zowel de rolweerstand, hellingsweerstand, als de weerstand tegen versnelling en last but not least de luchtweerstand significant lager dan bij een combinatie met een traditionele toercaravan. We zetten de groei van elektrische auto’s en de infrastructuur van laadpalen in een aantal Europese landen voor je op een rijtje.


In 2022 wederom sterk toenemende groei elektrische auto, Nederland en Scandinavië koploper in toename EV’s en laadstations

In Nederland krijgt de elektrische auto steeds meer voet aan de grond. Er reden tot en met 30 november vorig jaar ruim 316.000 EV’s rond, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zo’n 21 procent van de in Nederland verkochte nieuwe auto’s was vorig jaar, gerekend tot en met november, volledig elektrisch. Nederland wordt internationaal gezien als een grote speler op het gebied van elektrische mobiliteit. Ons land was in 2020 een van de 4 Europese landen waar minstens 25% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch was. De andere 3 landen waren Noorwegen, IJsland en Zweden. En op het gebied van laadinfrastructuur is er geen ander land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland. Ook in andere Europese landen gaat de ontwikkeling hard:

Noorwegen

In Noorwegen is bijna 80 procent van de nieuw verkochte auto’s inmiddels elektrisch. Dat blijkt uit gegevens die zijn vrijgegeven door de Noorse autobranchevereniging OFV. De Noren kochten vorig jaar ruim 174.000 auto’s. Daarvan waren er ruim 138.000 volledig elektrisch. Tesla was het populairste automerk bij Noorse automobilisten. Het Amerikaanse bedrijf verkocht ruim 21.000 voertuigen. Daarna volgen Volkswagen, BMW en Toyota. Volgens de OFV was de Tesla Model Y de populairste auto, gevolgd door de ID4 van Volkswagen en de Skoda Enyaq. Het aandeel elektrische auto’s steeg afgelopen jaar behoorlijk: in 2021 was 65 procent van de nieuw verkochte auto’s een elektrisch model, vorig jaar dus al 80 procent. Tien jaar geleden was dat nog maar 2,9 procent van de nieuw verkochte auto’s.


Noorwegen wil dat er in 2025 geen enkele nieuwe auto meer wordt verkocht die rijdt op fossiele brandstoffen, ook al is het land zelf een grote producent van olie en gas. De Noorse overheid stimuleert dit met genereuze belastingvoordelen op de elektrische auto’s, deze hebben de Noorse schatkist vorig jaar omgerekend zo’n 4 miljard euro aan belastinginkomsten gekost.

Duitsland

Duitsland steekt de komende jaren miljarden in het uitbreiden van het laadnetwerk voor elektrische auto’s. De komende drie jaar wordt er 6,3 miljard euro geïnvesteerd. Het aantal elektrische voertuigen groeit in het land op jaarbasis met bijna 25 procent. Op dit moment is 14,6 procent van alle nieuw geregistreerde auto’s in Duitsland elektrisch, volgens cijfers van de Duitse RDW. Duitsland verwacht de komende jaren een exponentiële toename van elektrische voertuigen en wil de infrastructuur daar zo snel mogelijk klaar voor maken. Volgens het ministerie zijn er ongeveer 70.000 oplaadpunten in het land, waarvan 11.000 snelladers. Dat is niet genoeg om in de huidige behoefte te voorzien. Het doel van de Duitse regering is om in 2030 1 miljoen openbare oplaadpunten beschikbaar te hebben.

Nederland

Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen groeit hard. Dit blijkt uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en datacenter RDC. Per 1 september stonden er voor het eerst meer dan 300.000 elektrische personenauto’s in Nederland geregistreerd. Ten opzichte van ruim 2,5 jaar geleden is het aantal bijna verdrievoudigd. Op 1 september 2022 telde het Nederlandse wagenpark bijna 9,2 miljoen personenauto’s. 79 procent hiervan heeft een benzinemotor, oftewel 7,2 miljoen stuks. Eerder dit jaar dook het aantal diesels al voor het eerst sinds begin deze eeuw onder de grens van 1 miljoen. Op 1 september 2022 waren dat er iets minder dan 950.000. Dit komt overeen met ruim 10 procent aandeel. Het totale aantal elektrische personenauto’s bedroeg begin die maand 303.348. Op 1 januari 2020 waren dit er nog geen 108.000. Daarnaast zijn er nu bijna 600.000 auto’s met een zogenoemde hybride aandrijving, al dan niet met een stekker. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als ruim 2,5 jaar geleden.

Er komen steeds meer nieuwe merken en elektrische modellen op de Europese markt. Dat is ook te zien in de samenstelling van het wagenpark en het gevolg van grootschalige investeringen in zero emissie personenauto’s. Deze ontwikkeling is blijvend waardoor het aanbod van modellen blijft groeien. Momenteel is nog ongeveer 20 procent van alle elektrische auto’s in Nederland een product van koploper Tesla. Welgeteld 61.635 exemplaren op 1 september. Eén op de acht (12,5 procent) is een Volkswagen. Iets meer dan 9 procent is een Hyundai en iets minder dan 8 procent is van Kia. Audi completeert de top-vijf met bijna 6 procent marktaandeel. De Tesla Model 3 is met een aandeel van 14 procent van alle EV’s het populairst, gevolgd door de Kia Niro met ruim 6 procent en de Hyundai Kona met 5,5 procent. De Volkswagen ID.3 is goed voor 5,3 procent marktaandeel en 4,3 procent is een Renault Zoe.

Net zoals in Noorwegen was de groei van het aantal elektrische auto’s in Nederland in belangrijke mate te danken aan het stimuleringsbeleid. Deze voordelen worden elk jaar verder afgebouwd. Na 2025 is er op dit moment zelfs helemaal nog niet in beleid voor EV’s voorzien. Daardoor vlakt de ingroei van EV’s volgens de verwachtingen iets af. Tegelijkertijd heeft het kabinet de ambitie dat in 2030 honderd procent van de nieuwverkopen elektrisch is. Om de klimaatdoelen voor de sector mobiliteit te behalen zal er ook na 2025 gericht EV-beleid nodig zijn voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Besluitvorming hierover wordt in het voorjaar van 2023 verwacht. Een andere belangrijke stuwende kracht achter de exponentiële Nederlandse groei is de snelle ontwikkeling van de infrastructuur van laadpalen, ons land is hierin koploper.



Europese regelgeving

Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe diesel- of benzinevoertuigen meer verkocht worden in de EU. Op woensdag 8 juni keurde het Europese Parlement het voorstel goed om 2035 te hanteren als deadline voor de auto-industrie: tegen dat jaar mogen constructeurs geen nieuwe personenwagens of lichte bedrijfsvoertuigen met verbrandingsmotor meer verkopen. Volgens de Commissie zijn personenauto’s en bestelwagens verantwoordelijk voor ruwweg 12 en 2,5 procent van de totale CO2-uitstoot van de EU. Door de verkoop van verbrandingsmotoren vanaf 2035 te verbieden hoopt de EU een grote stap te zetten richting volledige klimaatneutraliteit tegen 2050.

Het is overigens niet zo dat er enkel nog elektrische auto’s verkocht mogen worden vanaf 2035: ook brandstofcelvoertuigen krijgen vrijgeleide. Deze rijden op waterstof en ook daar wil Europa massaal in investeren.

TakeOff: helemaal klaar voor nu én de toekomst

Bij een combinatie met een traditionele toercaravan kan het totale frontaal oppervlak van auto met caravan eenvoudig verdubbelen (oranje gebied geeft toename frontaal oppervlak aan). De TakeOff valt – afhankelijk van het type trekauto –  vrijwel geheel in de ‘schaduw’ van het frontaal oppervlak van de trekauto, de extra luchtweerstand blijft zo tot het minimum beperkt. Een ANWB-praktijktest over een traject van 550 km wees onlangs uit dat het energieverbruik van een vol-elektrische auto met een TakeOff slechts 25,7% meer bedraagt t.o.v. dezelfde auto solo. Bij een traditionele caravan kan het meerverbruik al snel 1,5 tot 2 maal zoveel zijn.

Er is al een TakeOff vanaf € 17.995,-, met onze product configurator stel je jouw eigen TakeOff thuis gemakkelijk samen:  https://www.easycaravanning.com/uitvoeringen/.

‘The next generation of caravanning’ is te bezichtigen bij een van onze dealers, kijk voor dealeradressen (en beschikbaarheid van showmodellen) op  https://www.easycaravanning.com/dealermap/.

Bronvermelding: Bovag, RVO, LeasePlan, NOS, Global EV Outlook 2021, IEA