Menu

Feit of fabel: met een cross-over of tenttrailer kom je verder

01-08-2023

Al eerder berichtten wij over de unieke rijeigenschappen en aerodynamica van de TakeOff. In juni 2022 voerde de ANWB een praktijktest uit waarbij het verbruik van een elektrische auto werd vergeleken met dezelfde auto in combinatie met de TakeOff. Resultaat van deze roadtrip over een traject van 550 km: de TakeOff had voor slechts 25% invloed op de actieradius*. Onlangs werd door het Algemeen Dagblad een soortgelijke actieradius-test uitgevoerd waarbij naast de invloed van een tenttrailer ook een vergelijk werd gemaakt met een compacte hefdak-caravan. De resultaten zijn verbluffend en bevestigen maar weer eens dat ‘size really does matter’.

Caravan heeft groot nadelig effect op actieradius

Voor de verbruikstest werd door het Algemeen Dagblad gebruik gemaakt van de op dit moment meest succesvolle elektrische auto in Nederland, de Tesla Model Y. Het AD had voor de test de beschikking over de zogenaamde Long Range uitvoering die als solo auto een actieradius heeft van ruim 500 km. Er werd in dit geval gekeken naar de invloed op de actieradius van een lichtgewicht tenttrailer van de Deense collega-vouwwagenfabrikant Camplet en die van een compacte hefdakcaravan van het Duitse Eriba.

Zelfs met een compacte hefdak-caravan wordt de actieradius meer dan gehalveerd terwijl met de TakeOff het meerverbruik in de praktijk slechts rond de 25% ligt*.

Daar waar de solo Tesla Model Y over het traject een verbruik van 141 Wh per kilometer had, had de combinatie met de tenttrailer een verbruik van 175 Wh/km. In dit geval een bescheiden meerverbruik van slechts 24%, geheel in lijn dus met onze eerdere bevindingen met de TakeOff. Met de hefdak-caravan nam het verbruik echter toe tot maar liefst 318 Wh/km. In de praktijk betekent dit in het laatste geval dat het rijbereik iets meer dan halveert en je dus ruim 2x zoveel aan de laadpaal staat.

‘Size does matter’: de TakeOff blijft zowel in hoogte als breedte in de luwte van de trekauto. Daarnaast draagt de moderne aerodynamische vormgeving voor een belangrijk deel bij aan de extreem lage luchtweerstand.

Toename luchtweerstand grootste boosdoener

Naast luchtweerstand speelt gewicht natuurlijk ook een belangrijke rol. Dit is met name van invloed op de rolweerstand van de combinatie en de benodigde kracht tijdens optrekken of wanneer je tegen een helling oprijdt. Gelukkig is het gewicht van de TakeOff, ondanks zijn volwaardige interieur, ook beduidend lager dan van een hefdak-caravan. Toch is luchtweerstand met afstand de grootste boosdoener op de actieradius. Deze neemt namelijk kwadratisch toe met de snelheid. De component van het zogenaamde ‘frontaal oppervlak’ van de combinatie speelt daarbij een cruciale rol. Bij een traditionele toercaravan is het frontaaloppervlak van de combinatie (afhankelijk van het type trekauto) gemiddeld 2x zo hoog als bij een losse auto. Met een hefdak-caravan bedraagt de toename van het frontaal oppervlak (en dus de luchtweerstand) nog steeds makkelijk 30 tot 40%. De TakeOff heeft nauwelijks invloed op het frontaal oppervlak van de combinatie doordat hij in de luwte van de trekauto blijft.

Met de steeds verdergaande en onomkeerbare trend van elektrificatie van het wagenpark is het eigenlijk onvoorstelbaar dat niet meer fabrikanten in de kampeerbranche hierop inspelen met hun producten. Een traditionele caravan in combinatie met een elektrische auto is een haast onmogelijke combinatie. Met de TakeOff reis je niet alleen veel makkelijker maar kom je dus ook letterlijk veel verder.

De TakeOff zelf ervaren bij de dichtstbijzijnde dealer? Kijk dan snel op https://www.easycaravanning.com/dealers/ Er zijn nog slechts enkele TakeOff’s van modeljaar 2023 op redelijk korte termijn leverbaar. Na onze zomersluiting zal onze productie gaan switchen naar modeljaar 2024 met bijbehorende prijzen. Met de product configurator op onze website stel je jouw eigen TakeOff in een handomdraai samen:
https://www.easycaravanning.com/uitvoeringen/

Handig als voorbereiding op een showroombezoek. Onze dealers kunnen je uitgebreid adviseren. Ervaar zelf het gemak van het razendsnel openen en sluiten, ready for TakeOff. En laat je verrassen, want de TakeOff is dan weliswaar klein vanbuiten, maar wel degelijk groot(s) vanbinnen! Wil je een kijkje komen nemen aan de fabriek? Ook daar ben je van harte welkom. Maak dan een afspraak via https://www.easycaravanning.com/afspraak-maken-basecamp/

Lees het volledige artikel over de vergelijkingstest in het AD op https://www.ad.nl/auto/caravan-achter-je-elektrische-auto-dit-scheelt-het-als-je-een-vouwwagen-kiest~a8efeed4/

*) zie voor exacte resultaten en disclaimer ook https://www.easycaravanning.com/nieuws/anwb-praktijktest-bewijst-sublieme-rijeigenschappen-takeoff/