Menu

Ready for TakeOff:
5 vragen aan Rikus Hoving

20-09-2019

Komende weken volgt Dick William Harinck, voormalig hoofdredacteur van de Kampeer & Caravan Kampioen (ANWB), de sleutelfiguren achter de TakeOff. In de Nieuwsrubriek deze week: Rikus Hoving, productontwikkelaar bij Easy Caravanning.

 

DWH: “Dus jij zat lekker tv te kijken en toen belde Maarten de Roos, je ouwe baas bij Kip Caravans?”

Rikus Hoving, lachend: “Nou, daar kwam het eigenlijk wel op neer. We zijn oud-collega’s en we hebben elkaar eigenlijk nooit uit het oog verloren. Tijdens een vakantie hebben we weer ‘ns een hapje gegeten en tot in de kleine uurtjes ouwe koeien uit de sloot gehaald. En toen kwam Maarten met z’n schetsen op tafel. Ik zat meteen op het puntje van mijn stoel: bij Kip was ik tot aan mijn pensionering betrokken bij productengineering, zeg maar het uitzoeken of ontwerpen ook haalbaar en maakbaar waren. Dat heb ik 38 jaar gedaan. Geweldig leuk werk en daarnaast vind ik kleine kampeermiddelen gewoon ’t leukst. Bezig zijn met de functionaliteit van elke vierkante centimeter – daar hou ik van.”

 

DWH: “Twee caravan-mensen die nu een vouwwagen ontwikkelen…”

Rikus Hoving: “Haha, dat klopt. Maar auto’s worden steeds kleiner, ze kunnen minder trekken. Daarom is lichtgewicht zo belangrijk. En er is gewoon een groep mensen die niet met een caravan wil rijden, nog los van de handling op de camping. De TakeOff past achter elke auto; via de binnenspiegel kun je zó over de wagen heen kijken om het verkeer achter je in de gaten houden. Je hebt je ook geen extra spiegels nodig op de auto. En op de camping willen mensen niet meer duwen en trekken om een zware caravan op z’n plek te zetten en er vervolgens ook nog een voortent aan ritsen. Dat moet simpeler kunnen. En sneller. Mensen willen gewoon comfort en gemak. De TakeOff is een product dat er gewoon nog niet was.”

 

DWH: “En van binnen?”

Rikus Hoving: “Eerst nog even over het opzetten: dat is net zo simpel als de kofferbak van een auto – daar hebben we heel lang op gepuzzeld. Gasveren vouwen de TakeOff uit en bij het inklappen mag er natuurlijk geen tentdoek in de weg zitten. Dat hebben we helemaal voor elkaar. Vervolgens heb je binnen stahoogte, twee comfortabele langsbanken die je snel omvormt tot een groot tweepersoonsbed. Er is ruimte voor een toiletje en de keuken kun je binnen én buiten gebruiken. Met snelkoppelingen voor gas en drinkwater, klik en klaar.”

 

DWH: “Er zullen nog ook nog wel uitdagingen zijn geweest voordat je kon gaan bouwen…
Rikus Hoving: “Zéker! En niet alleen in technisch opzicht. Na een paar maanden besloten we de hulp in te roepen van nóg een oude bekende: industrial designer Frans Hegge, om de TakeOff in een mooie jas te zetten. Met Frans hebben we er echt iets moois van gemaakt, de styling is helemaal van deze tijd. Maar daarnaast moet je ook nadenken over financiering. Willen we zelf gaan investeren of zoeken we een geschikte partner? In 2017 hielden we het idee van de TakeOff tegen Wim van der Vorst aan, van De Vouwwagenspecialist en sinds 2015 eigenaar en fabrikant van Holtkamper: vouwwagens uit het topsegment. We hadden meteen een klik en hij hoefde er geen week over na te denken. Met hem erbij kunnen we de TakeOff helemaal ‘made in Holland’ maken.”

 

DWH: “En waarom gaat de TakeOff een Nederlands succes worden?”

Rikus Hoving: “Omdat het wérkt, omdat het betaalbaar is en omdat we nieuwe doelgroepen aanboren: jongeren, ouderen, mensen die een paar weken comfortabel op stap willen of juist een weekendje weg. Basic maar toch comfortabel. En lekker slapen op een goed bed. Maar we denken ook aan verhuur: aanhaken en ermee wegrijden. Misschien zelfs TakeOffs op verhuurlocaties in het buitenland. Ik weet gewoon zeker dat dit gaat werken.”

 

Rikus Hoving | Productontwikkelaar Easy Caravanning