Menu

Ready for TakeOff:
5 vragen aan Maarten de Roos

11-09-2019

Komende weken volgt Dick William Harinck, voormalig hoofdredacteur van de Kampeer & Caravan Kampioen (ANWB) en tegenwoordig freelance journalist met een eigen mediabedrijf in de kampeerbranche, de sleutelfiguren achter de TakeOff. In de Nieuwsrubriek starten we deze week met een interview met oprichter (en mede-investeerder) van Easy Caravanning, Maarten de Roos.

 

DWH: “Waarom en wanneer is het initiatief ontstaan voor het nieuwe kampeerconcept TakeOff?”

Maarten de Roos: “Kamperen is mij met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan met mijn ouders in de caravan, later zelf met de tent en toen we zelf kinderen kregen kwam er al snel een kleine en daarna een paar grotere caravans. De voorzieningen van die caravan vond ik op locatie heel prettig, maar tijdens de reis was ik jaloers op tent- en vouwwagenkampeerders die gewoon lekker konden doorrijden. Zo ontstond de vraag: hoe kun je nu wel de lusten hebben tijdens de reis én op de camping, zonder de lasten?
Ik werk bijna 20 jaar in de kampeerbranche (Maarten was directeur Kip Caravans en werkte onder meer bij Thetford – red.) en ik heb de stellige overtuiging dat het anders moet: simpeler, inspelen op de huidige markttrends én bereikbaar voor iedereen. Kamperen was vroeger een goedkope manier van op vakantie gaan, maar de aanschafprijs van een caravan is over de jaren fors gestegen. Bovendien worden auto’s steeds compacter en hebben ze kleinere motoren, of een elektrische aandrijving.
Lang niet iedereen wil het hele jaar in een zware grote auto rijden om tijdens drie weken vakantie nog een zware caravan te trekken. Zo hebben we de voordelen van een traditionele toercaravan gecombineerd met die van een vouwwagen, the best of both worlds.”

 

DWH: “In de afgelopen decennia zijn er heel wat uitklapbare kampeerconcepten op de markt gebracht, lang niet allemaal succesvol. Waarom gaat dat met de TakeOff wél lukken?”

Maarten de Roos: “Bijna al die concepten waren compromissen. Sommige concepten bleken in de praktijk toch veel complexer te zijn. Andere waren door het inklapmechanisme optisch gewoon minder geslaagd. Ik heb ook prachtige concepten voorbij zien komen die wél goed werkten maar die waren vervolgens weer vrijwel onbetaalbaar. De TakeOff is compleet anders. Eenvoud, direct klaar voor vertrek, lichtgewicht, vrij zicht naar achteren en een uiterst lage luchtweerstand. Maar ook eenvoudig op te zetten, ‘n eigentijds design en nog betaalbaar ook. En dat allemaal gecombineerd in één nieuw innovatief kampeerconcept. Het ultieme vrijheidsgevoel, wel de lusten, niet de lasten.”

 

DWH: “Welke doelgroep hebben jullie met de TakeOff voor ogen? Wie zien we er straks mee op de camping?”

Maarten de Roos: “De TakeOff is vooral ontwikkeld voor de avontuurlijke, actieve kampeerder, zonder meteen aan leeftijd te denken. Mensen die tijdens hun vakantie meerdere plekken willen aandoen en daarbij hun eigen kampeermiddel bij zich willen hebben. Ook om vorstelijk te kunnen slapen trouwens, net als thuis. Maar we denken ook aan mensen die gewoon even een dag of weekendje weg willen. Naar zee om te surfen, bijvoorbeeld, of te wandelen. Dat je prima uit de voeten kunt met een compacte trekauto is natuurlijk mooi meegenomen. En daarnaast kun je de TakeOff door zijn compacte afmetingen heel makkelijk bij huis stallen. Direct klaar voor je volgende avontuur.”

 

DWH: “Jullie zeggen dat met de TakeOff ‘het nieuwe caravannen’ is begonnen. Hoe ziet Easy Caravanning de toekomst van mobiele kampeermiddelen?”

Maarten de Roos: “Mensen gaan tegenwoordig korter, maar ook steeds vaker op vakantie. Voor een lang weekend is het vaak al een mijl op zeven om een caravan uit de stalling te moeten halen en daarna weer terug te brengen – in de praktijk komt het daar bijna niet van.

Werk en vrije tijd zijn steeds meer met elkaar verweven, work-hard, play-hard: dan wil je er snel even tussenuit kunnen. Daarnaast is er een duidelijke trend naar sharing, denk bijvoorbeeld aan Airbnb en car-sharing; daar ligt ook een kans voor de TakeOff. En ik ben er stellig van overtuigd dat elektrificatie, duurzaamheid en lichtgewicht bouwen steeds belangrijker worden – fabrikanten die dit het beste doen zullen succesvol zijn.”

 

DWH: “Wat zijn de plannen van Easy Caravanning na de lancering van de TakeOff, straks, op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs?”

Maarten de Roos: “Op dit moment is alles nog even gericht op de bouw van de prototypen, maar toch zijn we ook al bezig om de productie voor te bereiden. De Kampeer en Caravan Jaarbeurs is natuurlijk een spannend moment – op basis van de reacties zullen we het concept daar waar nodig nog wat fijnslijpen. En daarnaast zullen we het buitenlandse distributie- en servicenetwerk verder gaan ontwikkelen. We zijn ready for TakeOff en ik ben er echt van overtuigd dat we een gat in de markt hebben ontdekt voor mensen die er snel en comfortabel op uit willen – in maart 2020 moeten de eerste producten uit de fabriek rollen.”

Maarten-de-Roos van Easy Caravanning

Maarten de Roos |  Oprichter Easy Caravanning

 

 

 

Winnaar! 
Meest Duurzame Kampeermiddel