Menu

Ready for TakeOff:
5 vragen aan: Jan Willem Algra

11-10-2019

Komende weken volgt Dick William Harinck, voormalig hoofdredacteur van de Kampeer & Caravan Kampioen (ANWB), de sleutelfiguren achter de TakeOff. In de Nieuwsrubriek deze week: Jan Willem Algra van Karsten Tenten, die het ‘tussen-canvas’ en de bijpassende tent-luifel ‘X10T’ ontwikkelde voor de TakeOff.

 

DWH: “Karsten-tenten? Volgens mij komt bij die TakeOff geen opblaaspomp kijken, toch?”

Jan Willem Algra: “Nee, dat klopt. Binnen de kampeerbranche kent iedereen ons van de oppompbare tenten, maar we maken ook al 35 jaar stoktenten. Voor speciale toepassingen, zoals werktenten een calamiteitententen. We hebben een heel breed portfolio, we doen veel meer dan kamperen. We hebben ook al eens een tent voor onder water ontwikkeld, in opdracht van koraal-onderzoekers, heel apart. Maar we hebben ook tenten gemaakt in opdracht van automerken, voor de Dakar-race. Zonder nu meteen te willen opscheppen: als je iets bijzonders wilt, dan kom je eigenlijk automatisch bij Karsten terecht.”

 

DWH: “Nou, bijzonder is die TakeOff wel, toch?”

Jan Willem Algra: “Zeker. Een nieuw concept en ik denk echt dat het potentie heeft. Mensen willen toch comfort en dat begint natuurlijk al bij het gebruiksklaar maken. Wij hebben het tussen-canvas gemaakt voor de TakeOff: het doek tussen de wagenbak en het deksel. De uitdaging zat ‘m vooral in het sluiten: het tentdoek moet niet klem komen zitten tussen het dak en de wagenbak. Het eenvoudigst is als iemand tijdens het inklappen even om de trailer heenloopt om het doek te geleiden, maar we hebben ook elastieken aan de binnenkant toegevoegd. Zodat je de TakeOff ook in je eentje kunt inklappen.”

 

DWH: “Ingewikkeld klusje?”

Jan Willem Algra: “Nou, nee. We leveren hier elke week allerlei tentconcepten af. Toen we de computertekeningen van de TakeOff zagen wisten we eigenlijk meteen dat we dit konden realiseren. Het was ook goed voorbereid, er waren niet veel parameters waar we aan hoefden te draaien. We hebben één op één gemaakt wat in de computer is bedacht en dat paste eigenlijk direct op de mock-up – zeg maar: het prototype dat hier werd afgeleverd. Dat werkte meteen goed. Natuurlijk hebben we wel geadviseerd welk doeksoort het meest geschikt was: je wilt dat de TakeOff in alle seizoen goed bruikbaar is en dat je met twee mensen aan boord niet meteen tegen beslagen folieramen aan zit te kijken.”

 

DWH: “Ik zeg: ventilatie-openingen…”

Jan Willem Algra: “Precies. Daarom hebben we ventilatieopeningen toegevoegd – die zaten niet in het ontwerp. Daarnaast hebben we een goed ademende doeksoort gebruikt. En uit oogpunt van privacy hebben we geadviseerd om de onderste ramen in ondoorzichtig folie uit te voeren. Zo hou je veel lichtinval, maar zit je niet meteen te kijk als je naar bed wilt. En natuurlijk zitten er ook gordijntjes in de TakeOff – die komen ook uit onze ontwerpstudio. Daarnaast hebben we onze expertise ook kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van de voortent.”

 

DWH: “En wat denk je, wordt de TakeOff een succes?”

Jan Willem Algra: “Ik denk dat het in de basis veel potentie heeft. Bij de oudere doelgroep tentkampeerders neemt de vraag naar comfort toe. Dan kan de caravan een alternatief zijn, maar die heeft een hoge aanschafprijs. En daarnaast zijn er veel tentkampeerders die echt niet met een caravan gezien willen worden. Die hechten veel waarde aan het tentgevoel; tent- en vouwwagenmensen zullen meteen begrijpen wat ik bedoel. En vergeleken met de vouwwagen is de TakeOff dan een prima alternatief: hij staat razendsnel en heeft gewoon veel gebruiksgemak.”

 

Jan Willem Algra van Karsten Tenten

Jan Willem Algra | Karsten Tenten