Menu

Ready for TakeOff:
5 vragen aan Frans Hegge

26-09-2019

Komende weken volgt Dick William Harinck, voormalig hoofdredacteur van de Kampeer & Caravan Kampioen (ANWB), de sleutelfiguren achter de TakeOff. In de Nieuwsrubriek deze week: Frans Hegge, industrial designer van de TakeOff.

 

DWH: “Industrial designer? Leg ‘ns uit?”

Frans Hegge: “Haha, die vraag stelt iedereen. Heel simpel gezegd: een industrial designer zorgt voor de vormgeving en de functionaliteit: dat een product bruikbaar is in de praktijk. Maar ook dat het door machines te produceren is, want anders blijft het handwerk en dat is onbetaalbaar. Bij de TakeOff kun je dan bijvoorbeeld denken aan de onderdelen van het exterieur: die moeten gemaakt kunnen worden met mallen, zodat je die straks met honderd of duizend stuks tegelijk kunt maken. Maar een industrial designer is er ook verantwoordelijk voor dat het dakdeel goed sluit, dat het niet doorbuigt én dat het goed aansluit op de andere onderdelen.”

 

DWH: “En dan moet het er ook nog een beetje knap uitzien…”

Frans Hegge: “Dat is het leukste van ons vak. Want een Industrial designer zorgt er ook voor dat het product er qua vormgeving strak en tijdloos uitziet. Voor dat hele proces van industriële vormgeving hebben we naast onze kennis en ervaring ook diverse computerprogramma’s, om bijvoorbeeld 2D-tekeningen om te zetten in 3D, maar ook om vooraf gewichten en sterktes te kunnen berekenen. Voor het dak van de TakeOff, maar ook voor de gasveren die het dak dragen, voor de scharnieren, voor alles. Bij elkaar zijn dat honderden onderdelen en die moeten lichtgewicht zijn, superstevig, alles moet perfect op elkaar aansluiten en alle onderdelen samen moeten een stijve constructie opleveren.”

 

DWH: “En dan moet de theorie ook nog aansluiten op de praktijk?”

Frans Hegge: “Dat is het belangrijkste, natuurlijk. Wat uit de computer rolt klopt voor 80-85 procent. Maar ik hoef jou niet uit te leggen hoeveel energie die laatste 20 procent kost: dat is echt trial & error. Daarom moet je ook prototypes bouwen. Om te controleren of alles ook werkt zoals het vooraf is bedacht. Zodat je hier en daar de puntjes op de i kunt zetten en bepaalde onderdelen nog nét even kunt aanscherpen en aanpassen, voordat alles in productie gaat. Daarom is onze designstudio ook bij de prototypebouw betrokken – ook dat hoort bij ons werk. De afgelopen maanden zijn we met ons team meerdere malen in de werkplaats geweest, samen met het TakeOff-team en de andere betrokkenen. Handen uit de mouwen en als een geoliede machine met z’n allen volop in de weer met schroevendraaiers, boormachines, noem maar op. “Together everyone achieves more”, heet dat. En dan is het mooi om te zien hoe zo’n product groeit: de eerste schets start bij wijze van spreken op de achterkant van een bierviltje met als resultaat het uiteindelijke product. De TakeOff wordt echt heel mooi…”

 

DWH: “Wat maakt die TakeOff nou zo bijzonder?”

Frans Hegge: “Ik ben in het verleden betrokken geweest bij het ontwerp van veel caravans. Bij Chateau, Home-Car, Delta, Cabby, Beyerland, Lunar, Kip… Maar dit is echt ánders. Het is geen caravan en het is geen vouwwagen. De TakeOff zit er echt tussenin en de gebruiksvriendelijkheid is gewoon enorm. Achter de auto is het een compacte aanhanger en op locatie klik je ‘m eenvoudig open, zoals de kofferbak van de auto. Dat hebben Maarten en Rikus gewoon geniaal bedacht. Bij de ontwikkeling hebben we echt gefocust op 30 seconden. Een halve minuut, meer niet. Dan moet-ie staan. De TakeOff heeft echt een verrassingseffect, ploep, open. En vervolgens stap je in een compacte, tsja… eigenlijk toch een caravan. Want hij heeft alle functionaliteiten van een klein caravannetje, zoals een T@b of een Kip Shelter. Maar dan met wanden van tentdoek, zodat je toch dat kampeergevoel hebt – veel meer dan in een caravan. Daardoor ben je één met de natuur. Het kampeergevoel van een tent, het reisgemak van een vouwwagen en het comfort van een caravan. Dát maakt ‘m zo bijzonder.”

 

DWH: “Maar gaat het ook werken? Of worden er straks 10 van gebouwd?”

Frans Hegge: “Nee, dit gaat werken, ik twijfel daar niet aan. Aan dit product hebben zó veel mensen gewerkt met zó veel ervaring in de kampeerbranche… Dit is echt een uniek apparaat. Maarten’s neus is lang genoeg om te weten waar de markt naar op zoek is. En dan bedoel ik geen nichemarkt waar je tien stuks van gaat verkopen, maar echt iets wat nog niemand bedacht heeft én waar een markt voor is. De TakeOff is een product dat er echt uitspringt, dat meegaat met z’n tijd. Je pikt ‘m aan en je bent weg. Naar Normandië, de Belgische kust, naar Zeeland, noem het maar. Het is eigenlijk een heel eigenwijs karretje: klein achter de auto, maar met een groot volume zodra je ‘m openklapt. Je moet het echt zien om ’t te kunnen geloven.”

 

Frans Hegge | Industrial Designer Easy Caravanning