Menu

Ready for TakeOff:
5 vragen aan Dennis Tiethoff

04-10-2019

Komende weken volgt Dick William Harinck, voormalig hoofdredacteur van de Kampeer & Caravan Kampioen (ANWB), de sleutelfiguren achter de TakeOff. In de Nieuwsrubriek deze week: Dennis Tiethoff, prototypebouwer van de TakeOff.

 

DWH: “Prototypebouwer? Raketten, auto’s, vliegtuigen en dan nu iets met kamperen?”

Dennis Tiethoff: “Nee joh, ik werk al twintig jaar in de caravanbranche. En dan de technische kant. Ik ben monteur geweest, productieleider, werkplaatschef en nu verhuur ik me met mijn eigen bedrijf aan dealers voor de wat ingewikkelder klussen. Én ik bouw buscampers: helemaal op maat, voor veeleisende klanten. En ik ben natuurlijk…”

 

DWH: “Laat me raden: bij Kip begonnen?”

Dennis Tiethoff: “Hahaha, inderdaad. Daar kennen we elkaar allemaal van: Maarten, Rikus, Frans… Met hen heb ik daar 9 jaar caravans ontwikkeld en gebouwd. En dat vind ik het leukste aan dit hele project, ouwe jongens krentenbrood, met het kluppie-van-toen iets compleet nieuws bouwen, iets dat er nog niet is. Het is geen vouwwagen, het is geen caravan…”

 

DWH: “Jajaja. Maar wat doét een prototype-bouwer dan?”

Dennis Tiethoff: “Eigenlijk heel simpel: alles is op papier bedacht en uiteindelijk op de computer uitgewerkt tot de laatste 3D-cadcam berekeningen. Maar pas in de praktijk zie je of het werkt zoals het bedoeld is. Van de eerste bout tot het eindproduct: hier in de werkplaats zetten we alles vanaf scratch in elkaar en natuurlijk loop je dan aan tegen dingen die opgelost moeten worden: de passing van de verschillende onderdelen moet perfect zijn, de afstelling van het vouwmechanisme, we testen hier of de sterkte van de diverse onderdelen okay is, zoals bij het opstapje. Dat soort dingen. Verbeterpuntjes die straks in het productieproces helemaal gestroomlijnd moeten zijn. En alles draait om het gewicht hè? We houden niet van wiebelige kastjes. Het moet stevig zijn, maar lichtgewicht. En alles wordt gedocumenteerd en beschreven; prototypebouw is eigenlijk vooral zorgen dat het assemblageproces straks vlekkeloos verloopt.”

 

DWH: “En wat waren dan de grootste uitdagingen?”

Dennis Tiethoff: “De grootste uitdaging was het scharniersysteem van het dak. Dat moet vlekkeloos werken, ook in combinatie met het tentdoek dat we voor de zijkanten gebruiken. En dat is gelukt. En daarnaast was de afstelling van de gasveren best een dingetje. Die zorgen ervoor dat je het dak gemakkelijk opent en weer sluit. Dat werkt ook vlekkeloos. En vervolgens de instap: de TakeOff heeft een deurtje dat meteen als opstapje dienst doet om de wagen binnen te lopen. Dat gebruik je zo vaak – dat moet onverwoestbaar zijn. En verder zitten er natuurlijk grappige details in, zoals het uitneembare keukentje met snelsluitingen voor gas en water, en de kentekenplaatverlichting in het dak van de TakeOff: die gebruik je straks ook als instapverlichting als je op de camping staat.”

 

DWH: “En wat vind jij nou zelf van die TakeOff, als caravan- en busjesbouwer?”

Dennis Tiethoff: “Ik vind ’t gebruiksgemak echt bizar: je geeft het dak een zet en hij staat. Binnen dertig seconden. De TakeOff voegt echt iets toe. Aan de vouwwagenwereld én aan de caravanwereld. Die moderne vouwwagens vind ik ook mooi, hoor: stoere uitstraling, robuust. Maar dat ziet er vooral mooi uit achter een Landrover, lekker rechttoe-rechtaan. Maar dit is compleet anders. Een mooie stroomlijn, echt van deze tijd. Qua gewicht past-ie zelfs achter een Volkswagen Polo en aan het opzetgemak kan geen enkele vouwwagen tippen. En op de camping heb je hetzelfde comfort als een caravan: een koelkastje, keuken, toiletje… En dat enorme bed van 2,05 bij 1,60 meter: dat kom je niet snel tegen in de caravanwereld. Ik zie mensen echt overstappen van een caravan naar de TakeOff. Want waarom zou je nou het hele jaar met een zware auto rijden als het ook zó kan?”

 

DWH: “En straks staat-ie op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Da’s nog maar een paar dagen – haal je dat?”

Dennis Tiethoff: “Jazéker, ik heb nog nooit een deadline gemist. Ze staan hier klaar – twee stuks, helemaal compleet, allebei in een andere kleurstelling. Het waren lange dagen: van 6 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds, haha! Maar gelukkig heb ik niet alles in m’n eentje hoeven doen – daar hebben we met z’n allen keihard aan gewerkt. En ze zijn echt goed gelukt. Ik ben hartstikke benieuwd wat de mensen straks op de beurs vinden van de TakeOff. En na Utrecht eerst maar ‘ns een paar dagen uitslapen, haha!”

 

Dennis Tiethoff | Prototypebouwer Easy Caravanning

 

 

 

 

Winnaar! 
Meest Duurzame Kampeermiddel