Menu

Behind the scenes:
bandentaal en autosport

20-02-2020

Behind the scenes:
bandentaal en autosport

In Emmen zijn we drukdoende met alle voorbereidingen voor de productie-opstart van de TakeOff. Eind februari beginnen we met de assemblage van de ‘First Edition’ modellen, momenteel worden de nieuwe showroommodellen vervaardigd. Deze zullen begin maart in Utrecht, Boxtel, Emmen (Nederland) en Karlsruhe, Bottrop (Duitsland) te zien zijn

Na de succesvolle introductie van de prototypen op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in oktober vorig jaar, hebben we je de afgelopen maanden in de rubriek ‘In the spotlight’ op de hoogte gehouden van wat er zoal nog gaat veranderen aan de productieversie van de TakeOff. Je kunt dit nog eens rustig nalezen onder de nieuwsberichten op onze website.

In de nieuwe rubriek ‘Behind the scenes’ geven we je een kijkje achter de schermen van Easy Caravanning en de totstandkoming van de TakeOff. Deze week vertellen we je iets meer over bandentaal en autosport en in het bijzonder de keuze van de banden en velgen voor de TakeOff.

 

 

Natuurlijk berust bovenstaande foto niet op de werkelijkheid. Maar alle gekheid op een stokje: autosport en banden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niets zie je op historische autosport foto’s bijna altijd wel ergens reclame van een bepaald bandenmerk.

Een band zorgt voor de grip tussen voertuig en wegdek. En al klinkt dat heel makkelijk, in de praktijk is het dat zeker niet. Via een oppervlak van slechts enkele vierkante centimeters moeten aandrijfkrachten, remkrachten, en bijvoorbeeld centrifugaalkrachten tussen voertuig en wegdek worden overgebracht. En dit bij zeer uiteenlopende weersomstandigheden.

Ook zorgt een band voor een belangrijk deel voor de demping van wegoneffenheden tussen voertuig en wegdek. Een bandenfabrikant staat, in nauwe samenwerking met de autofabrikant en andere toeleveranciers, voor de ultieme uitdaging om te allen tijde voor optimale grip te zorgen en hiermee de veiligheid van de bestuurder zo goed mogelijk te waarborgen. Naast bovengenoemde zaken moet de band daarnaast niet te veel geluid produceren, niet te snel slijten, en tijdens heftige regenbuien heel veel water kunnen afvoeren om aquaplanning te voorkomen.

In de autosport worden banden en andere onderdelen tot het uiterste beproefd, autosport is eigenlijk het ultieme testlabaratorium. Met deze testresultaten en ervaringen worden telkens weer verbeteringen doorgevoerd waar de ‘gewone auto-industrie’ volop van meeprofiteert. Hoe extreem het er soms bij het testen aan toegaat wordt gedemonstreerd in het volgende filmpje van onze partner Toyo Tires:

Grip is zeker niet een kwestie van een zo breed mogelijke band monteren. Een te brede band onder een voertuig kan juist in sommige gevallen leiden tot meer gevoeligheid voor aquaplanning en minder grip vanwege de lagere druk per vierkante centimeter contactvlak.

Voor de TakeOff hebben we in nauwe samenwerking met onze partners 2 velg-band combinaties geselecteerd:

  • Een 14 inch stalen velg met Toyo banden 175/65R14 82T
  • Een 15 inch lichtmetalen velg met Toyo banden 185/55R15 82H

Met de bewuste keuze van een grotere velgdiameter en ruim bemeten load index van de banden (meer dan gebruikelijk in onze branche), wordt de kans op lekke banden door oververhitting en overbelasting tot een minimum gereduceerd. Wel altijd zorgen voor de juiste bandenspanning uiteraard!

Er staan heel veel codes op een band, wat betekent nu precies deze ‘bandentaal’? We houden ons hier bij de hoofdzaken:

185/55 R15 82H

  • 185 = de breedte van de band van hiel naar hiel gemeten.
  • 55 = een 55 serie band wil zeggen dat de verhouding tussen de hoogte en breedte van de band 55% is.
  • R = een radiaalband. Dit betreft de wijze van de opbouw van het karkas van de band (koordlagen).
  • 15 = de velgdiameter in inches.
  • 82 = de load (belasting) index. 82 staat voor 475 kg per band, voor de TakeOff met een maximum toelaatbaar gewicht van 750 kg ruim bemeten dus!
  • H = snelheidssymbool voor maximum toegestane snelheid van deze band. H staat voor 210 km/u.

Er staan nog veel meer codes op een band. We noemen in dit verband nog de DOT – productiedatum code: DOT 2118 wil bijvoorbeeld zeggen dat de band in week 21 van 2018 is geproduceerd. Voor de TakeOff zijn de bandenmaten zo gekozen dat de 14 inch band-velg combinatie als reservewiel ook prima gecombineerd kan worden met de 15 inch band-velg combinatie die standaard op de Sport en Xcite uitvoeringen worden gemonteerd. Wijzigingen voorbehouden.